İlk çocuğumun konuşmasında hiçbir problem yoktu. Oğlum hem geç konuştu, hem konuşma bozukluğu yaşadı. O zamanlar psikoloğa sadece deliler gider deyip, kayınvalidem yollamadı beni hastaneye.

Arkadaş edinmeden kendi kendine oynardı. Hiç sesini çıkarmadan oyuncaklarını verirdi. Çok içine kapanıktı, konuşmazdı. Şimdi susturamıyorum . anaokuluna yolladım. Öğretmeni doktora gitmeden bu işin çözülmeyeceğiniz dedi.  Çocukta konuşma bozukluğu ve kekemelik de başladı heyecanlandı mı. ve götürdüm. Kendine gelen oğlum konuşma bozukluğu kekemeliği ve R harfini söyleyememe hepsi düzeldi. Doktor altı aylık bir dilimde oğlumu sağlığına kavuşturdu.  Çocuklarda konuşma bozukluklarına dikkat etmemiz gerekli. 

Psikolog Selin Erekli konu hakkında bilgiler verdi. Bakalım neler anlattı, hep birlikte doktorumuzdan öğrenelim. Psikolog Selin Erekli,'' Bazı durumlarda, çocukların konuşma bozuklukları psikososyal faktörlerden kaynaklanır. Örneğin, anksiyete, stres veya duygusal zorluklar, çocuğun konuşma becerilerini etkiler. Bu nedenlerden dolayı, çocuklarda konuşma bozukluğu olan bir çocuk gözlemlenirse, uzman bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir. Uzmanlar, çocuğun durumunu değerlendirebilir ve uygun tedavi veya terapi planını belirler ''dedi. Bazı çocuklar normalden daha yavaş bir hızda konuşma becerilerini geliştirir.

Bu durum gelişimsel gecikme veya bozukluk olarak adlandırılır. Ülkemizde halk arasında pek de önemsenmeyen ‘genetik geç konuşması annesi de, babası da geç konuşmuştu’ gibi söylemler aslında konuşmanın ve dil becerisinin önemli bir sorun olduğunun farkındalığında olunmadığını göstermektedir. Ayrı bir dal olarak gelişimsel pediatrinin kendini gösteren ana konularından birisini oluşturmaktadır. Çoğu zaman sağlam çocuk izleniminde fiziksel sorunlar üzerine yoğunlaşıldığından dil ve konuşma bozuklukları aile tarafından bir yakınma olmadıkça atlanabilmektedir.

Örneğin, bazı çocuklar dil gelişiminde gecikme yaşayabilirler ve konuşma becerilerini diğer yaşıtlarına kıyasla daha geç geliştirebilirler. İşitme sorunları, çocuğun konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkiler. İşitme engeli olan çocuklar, doğal olarak dil seslerini duyamazlar veya yanlış şekilde duyarlar, bu da konuşma becerilerini etkiler. İnsanlar ne kadar bilinçli yaşarsa hayatımızı daha iyi yönetebiliriz. Lütfen itinayla çocuklarımızla ilgilenip , doktorlarımızın dediklerini dikkate alalım. Sevgilerimle…