Sağlık Bakanlığı’nın kamu spotlarından birine denk geldim geçen günlerde. Ana fikir olarak tütün ve tütün ürünlerinin insan sağlığına zararlarını anlatıyor.

Ben de sonuna kadar sigara içilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim. Sigaranın zararlarını anlatılması ile ilgili itirazı olan birileri yoktur herhalde. Fakat anlatım şekli öyle bir hale sokulmuş ki ormanların kesilmesinden tutun da, balıkların zehirlenmesi, hava kalitesinin düşmesine kadar her olumsuzluk tütün tarımından.

Kısaca diyor ki; tütün tarımı yapmak için milyonlarca ağaç kesilip yok ediliyor, kullanılan kimyasallar neler yapıyor neler, sigara fabrikaları havayı solunmaz hale getiriyor, dünyayı yaşanmaz hale kılıyor.

Tütün Avrupa’ya, Amerika’nın keşfinden sonra Kolomb tarafından getirilmiştir. Keşif sırasında yerlilerin törenlerde yapraklarını yaktıkları bitkilerin sakinleştirici etkisi olduğunu düşünmüşler ve bu bitkiyi Avrupa’ya getirdikleri tohumlarla üretmeye başlanmışlar, ilk dönemlerde Fransız kraliçesinin baş ağrılarının giderilmesi için kullanılmış ve o döneme göre ilaç olarak değerlendirmişler. Bilimsel gelişmelerle birlikte zararları tespit edilmiş ve tütün kullanımı birçok ülkede kısıtlanmaya ve azaltılmaya başlanılmış. Kısaca tütün tarihini bakınca bugün doğru ve insanlık için iyi dediğimiz birçok yöntem ve ilaç zararlı olarak tespit edilebilir. Toplumsal gelişmişlik düzeyine göre bazı değerlendirmeler yapmak, en azından ‘’dünün güneşi ile bugünün çamaşırını kurutmaya çalışmamak’’ lazım.

Şimdi bu spotu hazırlayanlara birkaç soru sormak isterim;

Bu ülkede otel ve lüks binalar yapmak için yakılan ve kesilen ormanlar konusunda ne düşünüyorsunuz?

Tarım yapılan alanlarda toprak canlılığı devam ediyorken, inşaat alanlarında bulunan ve geri dönmeksizin yok olan topraklar için ne düşünüyorsunuz?

Sigara fabrikaları da dahil olmak üzere filtresiz fabrikalar hakkında neden hassasiyet göstermiyorsunuz?

Ülkede o kadar kontrolsüz olarak satılan ve kullanılan değişik kimyasalların yasaklanması için neler yapıyorsunuz?

Hastahanelerde en küçük kas spazmında dahi salt para kazanmak amaçlı yapılan MR sevklerini azaltmak için ne gibi bir strateji içindesiniz?

Örneğin; ormanların korunması için çaba sarf eden vakıflara herhangi bir desteğiniz oluyor mu?

Gereksiz ilaç kullanımını azaltmak için nasıl bir çaba içindesiniz?

Koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesi için neler yapıyorsunuz?

Beslenme yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan rahatsızlıkları önlemek için nasıl bir çaba içindesiniz?

Kamuoyu oluşturabilmek adına sadece orman alanlarının tarım amaçlı yok edildiği gibi algı yapmak sizleri hiç rahatsız etmedi mi?

Tütün ürünlerinin kullanılmasını yok etmeye çalışmak ne kadar doğru ise tarım yapmanın bir o kadar dünyaya zarar veriyor mesajı algısı yaratmak o kadar yanlış olur.  Doğru mesajlar vermek adına tarımı kötü gösteren işlerden lütfen uzak duralım.