Hayalimde hep evim olsun, bahçesinde havuzu olsun, bir iki sıra yiyecek ekmek için yerim olsun, sebzeleri ellerimle toplamaktı.
Terleyince kahvemi yapıp havuza atlayıp serinleyip, kahvemi yudumlamaktı. Ama hiç olmadı. Arkadaşlarımın evinde havuz keyfimi çıkardım. Bir gün o iştahla gittim. Arkadaşım kahvaltı hazırlarken ben mayomu içime giymiştim atladım havuza. Sormadan iş becerdim. Havuz temizlenmemiş. Dibi yosun gibi kaygandı. Ayağım kaydı ve başımı mermere çarptım. Kaşım merdivene geldi kaşım açıldı.
Bunu atlattım. İkinci kazamda gözlerim yandı. Klor fazlaymış yeni klorlanmış, gözlerimin için kan çanağı derler ya aynı o şekilde oldu. Bilinçsiz hareket etmek bilgisizlik başıma neler açmıştı. MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca bizleri havuz kazalarıyla ilgili uyarmış. Gelin hep birlikte bakalım neler demiş Atmaca: MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaz ayları ile siteler, turizm tesisleri ve su parklarında kullanımı yoğun bir şekilde başlayacak olan havuzlar ile ilgili havuz kullanıcıları, işletme yetkilileri ve havuz sorumlularına uyarılarda bulundu.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların, geç kalınmadan bu dönemde yapılmasının önemine vurgu yaptı. Havuzlarda, özellikle çocukların ayaklarının sıkışması şeklinde yaşanan kazaların önüne geçebilmek için yüksek vakum kuvvetinin olduğu nozul ve dip emiş boruları üzerindeki kapak ve ızgaraların kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Atmaca, havuzların insan ile taşınabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatında bulundurabileceğini de ifade ederek, “Havuz kaynaklı mikrobik birçok hastalığı önlemek adına, havuz hijyeni ile ilgili önlemler şimdiden alınmalı, yüzme havuzları yaz aylarına hazır hale getirilmelidir. Hem vakum nozulunda hem de dip emiş borularında yüksek vakum kuvveti söz konusudur ve bu çocuklar açısından risktir.
Yakın zamanda çocukların menfezi olmayan dip emiş borularına sıkışması şeklinde yaşanan havuz kazalarına şahit olmaktayız. Yıllık bakımlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında havuz vakum nozul kapakları ile dip emiş borusu ızgaralarının olması gerektiği gibi hasarsız bir şekilde yerinde olup olmadığının kontrolü gelmektedir. Bakımlarda vakum nozul kapaklarının olması gerektiği gibi sıkı bir şekilde kapandığı ve kolayca açılamayacağı kontrol edilmelidir. Yine kesiti dar olan ve yüksek vakum etkisiyle çocukların ayaklarının sıkışmasına neden olabilecek dip emiş boruları üzerindeki ızgaraların hasarsız bir şekilde varlığı bakımlarda dikkatlice kontrol edilmelidir” diye konuştu.
İçerisinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi, hem hijyenik hem de güvenli havuz kullanımı için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların tam zamanıdır.” ifadelerini kullandı. MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuz hijyenini sağlamak için çok sayıda kimyasal kullanıldığını dile getirerek, “Klor başta olmak üzere, ph dengeleyici, yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler gibi birçok kimyasalların rastgele değil, ölçülerek ve miktarlarının ilgili standartlara uygun gelecek şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, kesinlikle otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tercih edilmelidir.
Otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri ile kimyasalların standartlarda önerilen düzeyde kullanımı kullanıcı sağlığı yanı sıra işletme ekonomisi ve çevrenin korunması açısından da önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tesislerde bulundurulmalıdır. Bu kimyasalların depolanmasına da özen gösterilmelidir. Kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Oluşabilecek kimyasal buharların solunması son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamlar çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Havuzların kullanıma açıldığı dönemde de havuz tabanının temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise haftada en az bir kez yapılması gerekmektedir.” dedi.