Sevgili okurlarım dün gazetemizin muhabirlerinden Berfin Çağdaş, deprem bölgesindeki yetkililerle konuşarak, tarım ile ilgili değerlendirmeler almış. Başkanların hepsi çok şikayetçi hepsi destek beklediklerini yazmış. Başkanların söylediklerine bir göz atalım.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, “Bu sezon Çukurova için mısır, buğday, narenciye bu üç ana üründe de çiftçi hüsrana uğradı. Örneğin mısır için 2022 yılında Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı fiyat 5 bin 700 liraydı. Bu sene 6 bin TL’ye çıkardılar yüzde 5 gibi bir artış oldu. Ama bunun karşılığında gizli maliyetlerimizde oluyor. Bunlar tohum, ilaç, gübre, tarla kirası gibi bunların içerisindeki en önemlisi mazot, yakıt ve elektrik bunlardaki artışlar yüzde 150’lerin üzerinde artışlar oluyor. Sonra da çiftçiye yüzde 5’lik bir fiyatla geçinmesi bekleniyor Ziraat mühendisleri olarak sahadayız. Üreticinin daha fazla verim alabilmesi için daha çok çalışacağız. Kıtlık kapıda eğer üretmezsek yok oluruz. Narenciye de ise gizli maliyetler yine çok yüksek. Geçen yıl 7 liraya sattığı ürünü bu sene 50 kuruşa satamıyor. Yetkililer üreticinin feryadını duymuyor. Üretici limonlarını sökmeye başladı. Üretici para kazanmıyor artık. Pamuk 16 liradan satılıyor. Üretici kara kara düşünüyor. Mısır eken üretici “Bir daha mısır ekersem elim kırılsın diyor” zarar etti. Zarar ateşten gömlek. Üretici ne yapacağını bilmiyor ileriki yıllarda pamuğun ekilmeyecek böyle giderse. Çiftçi bankalara kooperatiflere borçlanmış. Eline gelen destekte o borçlara kesiliyor. Devletin bu konuda daha aktif daha üreticiyi kollayıp kollayıcı davranmaları gerekiyor. Ziraat mühendisleri olarak sahadayız. Üreticinin daha fazla verim alabilmesi için daha çok çalışacağız. Kıtlık kapıda eğer üretmezsek yok oluruz.”

Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kırbaş, “Tarım bakanlığının destekleme projesi var. Fide yardımı tohum yardımı destekleme noktasında yardımı oldu. Mısır fiyatlar pamuk gibi bilinen fiyatlar. Fiyatlar piyasadaki duruma göre değerlendiriliyor. Tarımın desteklenmelerine her zaman ihtiyacı vardır. Tarım bir üretim şeklidir. Son yıllarda tarım sigortaları çıktı. Ondada devlet yüzde 50 yardımı var. Deprem anında tabi diğer yardım kuruluşları büyükşehir belediyeleri desteklerini sağladı. Ankara büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaşın çok desteği oldu. Maraş özelinde Mansur Başkanın insani olarak çok yardımı oldu.  Çiftçilerimize yönelikte desteklerini sağladılar. Hayvan kaybı olan vatandaşlarımıza devlet hayvan desteği yaptı. Alet ekipman destekleri oldu. Bakanlık olarak kayıplara telafisini giderdi. Ahır ev gibi yapıların ise telafileri devam ediyor.”

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Bakanlığa müracaat edenler hep desteğini sağladı. Hiçbir ürün para etmiyor. Üretmede bir sorun yok Pazarlamada devlet alım gücünü gösterecek. Vatandaş zarar etmeyecek. Desteklemeler zamanında ödenmiyor. Tarım bakanlığının yeterli destek göstermiyor. Diğer illerde nasıl destek sağlıyorsa deprem bölgesinde de aynı şekilde destek veriyor.”

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, “Çiftçiler üreticiler zamanında ekinlerini yapamadılar. Maliyetler çok yüksek olduğu için deprem bölgesindeki üreticiler gübre atmaktan çekindiler. Evleri göçük altında kaldığı için gübre alamadılar dolayısıyla ekim yapamadılar. Bakanlık destek sağlamadı. Çok cüzi bir miktarda mazotta destek bulundu sadece. Pamuk ve fıstık Şanlıurfa’da deprem sonrası selde çok etkilendi. Bundan dolayı tozlanma ve döllenme olmadı. Tarım Bakanlığı’nın desteklemeleri artırması lazım. KDV’Yİ kaldırması gerekiyor. Mazotta verginin kaldırılması gerekiyor. Depremden dolayı tarlalarını bırakıp gitmek zorunda kaldılar. Araziler boşta kaldı.” Ne olur tarıma ve oradaki çiftçiye desteği geciktirmeden ve arttırarak verelim. Kaybedersek geri döndüremeyiz.