Anadolu tarih boyunca özellikle doğu-batı yönlü ulaşım yollarının merkezinde yer almıştır.

En eski tarihi dönemlerde Efes’ten Sus’a Kral Yolu, Karadeniz’de Kürk yolu Çin’den Avrupa’ya İpek yolu gibi yollarla eski dünya kara ticaret yollarının merkezi gibidir. Yeni ve yakın çağlarda da kara ticaret yolları önemini koruduysa da 20. Yy’da deniz, demir ve hava yollarının yaygınlaşmasıyla dünyada eski önemini kaybetmiş olsa da hala dünya nüfusunun büyük çoğunluğu için birinci derecede ulaşım yolu yine de karayoludur.

Türkiye’de de yolcu ve yük ulaşımında karayolları her zaman ilk sırada bulunmakla birlikte özellikle 1950’lerden sonra karayollarının ülkemizde önem ve işlevi daha çok artmıştır.

Benim için de içinden geçtiğim coğrafyayı tanıma ve yaşama bakımından karayolları ilk tercihimdir. Bu yüzden yolculuğa Burdur Otogarından 19 Ağustos 2024 günü saat 10.00’da Kamil Koç otobüs firmasına ait bir otobüsle çıktım. Burada otobüs firması belirtmekteki amacım Türkiye’nin en eski ve en büyük otobüs firmasının FlixBus firmasına satılmış olmasıdır. Şimdilik Kamil Koç yazısının altında Flix Bus yazısı daha küçük harflerle yazılmış olsa da ileride Kamil Koç yazısı silinip FlixBus kalacaktır.

Avrupa’da 2010’lara dek otobüs ulaşımı yok gibiydi. 2010’lardan sonra Avrupa’da bir anda pek çok otobüs firması ortaya çıktı. Ben bunlarla Baltık ülkeleri ve Avrupa’nın pek çok şehrini gezdim. Flix Bus’da gezilerimde kullandığım bu otobüs firmalarından birisiydi. Bu firma bir gün 100 Ero istediği 300 km’lik yola ertesi gün 5 Ero istiyor ve bunları önceden ilan ediyordu. Ben ucuz günleri seçerek çok faydalandım. Ama sonuçta bu otobüs firması diğerlerini yutup silerek Avrupa’da tekel oldu. Bence Türkiye’de de tekelleşecektir.

Satış işlemiyle ilgili gazete haberi:

Türkiye'nin ilk otobüs firması Kamil Koç resmen satıldı! İşte yeni sahibi

Haber Duygu Dogan 11.10.2019 11:54

Türkiye'nin köklü otobüs şirketi Kamil Koç, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 30 ülkede, 2 binden fazla noktada günde 350 bin sefer sunan FlixBus ağının bir parçası haline geldi.

Şu anda rekabet nedeniyle bunun yolcuya faydası ise hemen bütün otobüs firmaları arabalarını yenileyerek 2+1’e çevirmiş. Bu on günlük yolculuğumda değişik firmaların otobüsleriyle yolculuk yaptım. Artık hiç 2+2 otobüsle karşılaşmadım. Fakat daha bu rekabetin başlangıcı. Filksbas karşısında daha ne kadar dayanabilirler bilemiyorum.

Devlet ülkede yerli ve milli bir taşıma sistemi istiyorsa yerli firmaları desteklemesi gerekir ki devletimizin yerli ve milli hiçbir şey istemediği bugüne dek açıkça görülmüştür. Ulaşım tekelleştikten sonra uçaklara ve yatlara teşvik verdiği gibi Flisbas’a teşvikler verirse de hiç yadırganmamalıdır.