Eskiden başım döndü mü midem bulandı mı bilirdim ki tansiyonum düştü. Hemen tuzlu ayran içer biraz ayaklarımı havaya kaldırır dinlenirdim geçerdi. Belirli yaşı aştık mı hastalıklarımız çoğalıyor.
Tansiyon oynaması başımıza bela. Bir türlü ne yapacağımızı bilemiyoruz. Doktor bana holter taktı. 24 saat tansiyonumu gözleme aldılar. Hep düşük tansiyonla gezen ben yüksek tansiyon hastası olduğumu öğrendim. İlaçlarla idare ediyorum. Biliyorsunuz Antalya’mızın sıcağı nemi çok fazla dışarı çıkamıyorum. Nefes almakta zorlanıyorum.
Alanya Belediyesi Diyetisyeni Merve Kodal bizlere uyarılarda bulunmuş, ne yemeliyiz, ne içmeliyiz, çok fazla ne tüketmeliyiz, meyve sebzeleri nasıl tüketmeliyiz bizlere anlatmış. Gelin birlikte bakalım yaz aylarında neler yapmamız gerektiğini. Yaz aylarında tuzlu ayran, bol su, sebze ve meyve tüketilmeli. Alanya Belediyesi Diyetisyeni Merve Kodal, yaz aylarında vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Kodal, “Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkili olacaktır" dedi. Kodal, yaşamın her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmenin yaz döneminde de oldukça önem arz ettiğine değindi. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan hava sıcaklıklarının çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini kaydeden Diyetisyen Kodal, “Bu aylarda sıcaklık ile nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Sıcaklıktan dolayı aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir” dedi. Tuzlu ayran, bol su, sebze ve meyve tüketilmelidir. Vücuttaki sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybı için bol sebze ve meyve, sıvı kaybı için de günlük 10-12 bardak su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Merve Kodal, "Serinlemek için asitli veya gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler; çocuklar, hamileler, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Bundan dolayı bu gruptaki kişiler yaz aylarında beslenmelerine daha çok dikkat etmelidirler. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmelere sıkça rastlanmaktadır. Bu yüzden dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.
Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa ve baş ağrısına neden olduğunu vurgulayan Kodal açıklamasında, "Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Genel olarak baktığımızda; yaz aylarında ortaya çıkan sağlık problemlerinde beslenme özellikle önem taşımaktadır.
Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkili olacaktır” ifadelerine yer verdi. Gördüğünüz gibi eskiden bilinçsiz hareket ediyormuşum kendi adıma. Bugünden sonra daha dikkatli olmalıyız. Yaşımız ilerledikçe daha dikkatli olmamız gerekiyor. Sevgilerimle…