Çalışanlara müjde! Mi acaba … Hatırlarsanız çalışanlar 2017 yılında zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemi- BES- içine alınmıştı. Bu zorunluluk hala devam ediyor, ancak çıkmak isteyenlere de belirli prosedürler içinde olanak sağlanıyor.

 Şimdi de yeni bir emeklilik sistemi daha gündeme geliyor…  Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi-TES- Nerden çıktı bu TES diye sorarsanız hemen anlatayım.

 Meclis yeni yasama dönemine yoğun gündem ile başlayacak. Emekli maaşı, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik, SGK-Bağkur prim eşitliği vb.

 Emeklilerin zar zor geçinebildiği bu günlerde, bir de 2008 de yüzde 30’a düşürülen emekli aylığı bağlanma oranlarının yüzde 15’e düşürüleceği konuşuluyor. Çalışanlar emekli olmanın pek avantajı olmadığını düşünerek ya emekliliği geciktiriyor ya da gençler hiç SGK sistemine girmiyor. Yıllarca prim ödeyip emeklilikte rahat etme hayallerinin boşa çıktığını büyüklerinden görenler kara kara düşünüyor.

Meclise gelecek emeklilik sistemi önerisine göre sadece prime esas kazançlar değil çalışma gün sayısının da etkisi artacak. Böylece çalışanların daha çok sistemde kalmaları teşvik edilecek. Yüksek prim ödeyen ve çok çalışan daha yüksek emekli aylığı almış olacak deniyor. Bu gerçekleşir mi bilinmez ama, yeni bir çalışanın cebinden çıkacak kesintiyle ek maaş alabileceksiniz de deniyor.

Nasıl mı? Türkiye'de çalışanların emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla önerilen bir emeklilik sistemi olan TES ile.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi TES, mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik sistemine ek olarak düşünülmüş ve bireysel katkılarla çalışanların emeklilik döneminde daha yüksek bir gelir seviyesine ulaşmalarını amaçlamış.

Peki bu ek gelir nasıl oluşacak?

TES, tüm çalışanlar için zorunlu katılımı içerecek şekilde tasarlanmıştır. Çalışanların maaşlarının belirli bir kısmı kesilerek bu sisteme aktarılacak. Çalışanların yanı sıra işverenler de çalışanlarının TES hesaplarına katkıda bulunacaklar ve bu katkılar, işverenin maliyetini artırsa da çalışanlar için ek bir emeklilik fonu oluşturacak. Ayrıca şimdi BES’te uygulandığı gibi devlet, çalışanların ve işverenlerin katkılarına ek olarak belirli oranlarda katkı verecek.

TES'teki birikimler, uzun vadeli yatırım araçlarına yönlendirilip, Bu, birikimlerin emeklilik dönemine kadar büyümesini sağlanacak, emekli olunca TES'ten ek bir gelir elde edilecek. Bu gelir, mevcut SGK emeklilik maaşına ek olarak ödenecek. SGK maaşlarınız düşük olsa da üzülmeyin TES ikinci bir emekli maaşı olarak ek gelir sağlayacak…

Planlanan sistemi beğendiniz mi, bunu da beğendiremediysek artı PES!

 Yine çalışan elini cebine atacak, yine çalışandan para kesilip, uzun vadeli yatırımlara aktarılacak, emekli maaşlarının artması hayal olacak, daha ne istiyorsunuz size iki emekli maaşı alma fırsatı veriliyor denecek.