Biz ergenlik dönemi nedir bilmedik. Ay bu sivilceler neden çıkar, vay siyah noktamız var hiç demedik. Dedem de çok vardı siyah noktalar. Oturur sıkardık, kolonya sürerdik mikrop kapmasın diye. birde bize kızardı acıttınız diye.  Yazın daha çok olurdu, cilt yağlanmasıymış.

Bizlerde sizler gibi sonradan öğrendik. Şimdi çocuklarımız erkenden dermatoloğa gidip bakım yaptırıp erken teşhisle yara olmamasını sağlıyorlar. Ah nerde bizim gençliğimiz. Sivilceler çıkardı kendi kendine yok olurdu, yada iz kalırdı. Zaman geçtikçe herkes bilinçleniyor. Neler yapması gerektiğini öğreniyor. Yaz mevsiminde daha sık karşılaşıyoruz. Akne, kıl köklerinin yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır.

Beyaz nokta, siyah nokta veya sivilcelere neden olur. Akne, her yaştan insanı etkilemesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır. Sıcak havaların gelmesi ile birlikte cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilmektedir. Sivilce tedavisi konusunda bizim bildiğimiz doğru zannedilen bilgilerin çoğu yanlıştır ve bu, tedaviyi güçleştiren en önemli sıkıntılardan biridir. Dermatolok Dr. Ali Rıza Başaran, akne tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Bakalım nelermiş.  Ergenlik sivilcesi olarak da bilinen akne,  bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığıdır. Çeşitli nedenlerle, yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanması, akne gelişiminin ilk basamağını oluşturur. Akne genellikle herkesi hayatının bir noktasında etkiler.

En çok hormonal değişiklikler geçiren gençler ve genç yetişkinler arasında yaygındır. Sivilce bu dönemdeki gençlerin %85’inde az ya da çok, farklı oranlarda görülür. Ancak sivilce yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Yetişkin aknesi kadınlarda ve ailesinde sivilce öyküsü olanlarda daha fazla görülebilir. Ayrıca seyrek olarak anne sütünden geçen hormonların etkisiyle erken çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Başaran,  Sivilce belirtilerinin neler olduğunu şöyle dile getirdi, Beyaz noktalar (kapalı tıkalı gözenekler), Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması), Küçük kırmızı, hassas şişlikler (papüller), Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller), Deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar (nodüller), Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar) . Tedavi alınmazsa iz kalabilir diyen Başaran,’ Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği;

bu nedenle de tedavinin gereksiz olduğu düşüncesi ise doğru değildir. Bu dönemde yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hem deride fiziksel olarak iz kalır hem de kişisel görünüm ile ilgili olarak endişeler artacağından hasta ruhsal olarak etkilenir. Kozmetik ürünler, cildi temizleyerek ve nemlendirerek akne tedavisine destek olurlar ancak başlı başına kozmetik ürünler ile akneyi tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle akne tedavisi için dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır.’ Anlayacağınız dermatologlara kulak vermeliyiz. Ne derlerse uygulamalıyız. Sevgilerimle…